Friday, March 22, 2013

Mentality Yang Bongok.

Salam semua readers, hari nie aku mau story sikit bout something yang related la dengan tajuk diatas.. And yes, its about mentality. Ok di jadikan cerita, masa awal bulan March macam tue aku ada ada terlibat dengan satu event ni di sekitar KK... So, masa di event tue aku terserempak la dengan bekas workmate aku dulu. Macam biasalah, masa terserempak tue ndak kan mau buat bodoh jak kan... Of course la bertegur sapa and tanya khabar bagai.

And then dia tanyalah apa aku buat sekarang..yada yada yada....sooo dengan jujur and ihlas aku jawap aku sambung study ambil Diploma In Fashion Design di Sabah Institute Of Arts.. So, dari riak wajah dia tue aku dapat agak la apa dia fikir...but aku buat bodoh jak.

So after a week, member aku ada cerita sal budak yang aku jumpa di event tue....dia story lah yang budak tu ada cakap something yang kurang sedap la didengar....and member aku cerita, budak tue cakap "Kenapa dengan si Aizat tu?macam PONDAN ambik fashion..

And yes!!masa aku dengar member aku cerita tue...berderau darah aku....nasib la dah lepas...kalau depan-depan budak tue cakap macam tu dengan aku....mau ndaknya dapat penumbuk free di muka dia...kurang ajar kan?
"Hamboi....hanjeng sangat mulut kau kan?"

So back to the main point, kenapa even zaman dah maju macam nie...masi lagi ada orang yang mentality dia macam sampah?hey come onla....sekarang nie siapa-siapa jak bleh jadi doktor jadi menteri jadi nurse x kesah la samada ko laki or perempuan.kenapa mesti judge orang yang ambik fashion.....oh sure dia pondan?

kepada anda-anda di luar sana...jangan la pandang rendah and judge orang disebabkan profession yang diorang pilih. Kuz terima la hakikat bahawa profession yang orang sangka layak untuk golongan wanita sahaja seperti fashion, memasak or even nurse sekarang ni kebanyakkan nya di dominasi oleh golongon lelaki and ndak semuanya tue adalah golongan pondan. And jangan hengat profession yang sesuai untuk lelaki macam doktor, engineer and menteri tiada yang "donut". kalau aku pondan sekali pun, kau tiada hak mau judge aku...kuz apa aku buat bukan satu benda yang salah!

So, akhir kata....jangan la nak kutuk orang pondan ka apa....nanti satu hari kau ada anak...jan terkejut kalau dia jadi "donut"...bukan apa..kerana mulut badan binasa...padan kena hukum karma....fuhhh!!



P/S: Nak judge aku sebab ambik fashion...tak sedar diri dia tue kerja sebagai penari kebudayaan..oppps~


2 comments:

Melissa Gilbert said...

hish!panas plak aku baca..xpyhla ko kisah dgn org yg x berfikiran jauh gitu..kita patut buat something yg kita suka, bukan psl org expect kta utk kita suka/buat..org zaman batu ja yg masi mengstereotype pekerjaan dgn gender..cheer up!

Ejat Ahmad said...

hehe...biasa suda dgn perspektif orang nie...dari zaman sekolah suda kena label2...cuma tue la...rasa panas plak...teheee....

tapi betul la....buat apa pikir sal org lain kan..janji apa kita buat nawaitu dia betul...x kacau sapa2